Radno vrijeme

ponedjeljak, srijeda: 11.00 - 19.00
utorak, četvrtak, petak: 7.30 - 15.30

druga subota u mjesecu: 9.00 - 13.00

Zavičajna zbirka

Zavičajna zbirka svake knjižnice, pa tako i Narodne knjižnice Vrbovec, predstavlja dragocjenu zbirku jer je u njoj pohranjena konvencionalna i nekonvencionalna građa koja predstavlja izvore za mnogostruka proučavanja materijalne i duhovne kulture zavičaja.

Petar ZrinskiNaša Zavičajna zbirka obuhvaća područje grada Vrbovca i pet okolnih općina: Dubrave, Gradeca, Farkaševca, Preseke i Rakovca.

Najznačajniji dio fonda Zavičajne zbirke čine djela Marije Jurić Zagorke koja je 1873. g. rođena u selu Negovcu nedaleko Vrbovca (samo romana imamo 118 svezaka). Valja spomenuti i samozatajnu Štefu Iskra Kršnjavi, pjesnikinju i prevoditeljicu rođenu 1869. god. u Vrbovcu.

Marija Jurić ZagorkaU Zavičajnoj zbirci značajno mjesto pripada autoru prve povijesti hrvatske književnosti Slavku Ježiću, rođenom u Dubravi (Vrbovečkoj) 1895. god. Osim „Hrvatske književnosti od početaka do danas: 1100-1941“ imamo i manje poznatu zbirku pjesama „Dado i Buco“ koju je Slavko Ježić posvetio svome sinu Mislavu, danas svjetski poznatom indologu. Tu je i njegov prijevod La Fontaineovih „Basni“ iz 1948. g. kao i „Antologija svjetske lirike“, što ju je uredio Slavko Ježić.

Ova je antologija za nas Vrbovčane važna iz dva razloga: prvo - Slavko Ježić je urednik i prevoditelj mnogih pjesama u njoj, a drugo - u njoj se javlja kao prevoditelj i vrbovečki srednjoškolski profesor, poznati esperantist Josip Velebit.

Štefa Iskra KršnjaviOva Zbirka čuva i mnoge pisane i slikovne dokumente o obitelji Zrinski i Frankopan koji su bili dugi niz godina vlasnici gospoštije Vrbovec-Rakovec pa je u Vrbovcu 1621. g. rođen Petar Zrinski, hrvatski ban. O svemu tome pisao je dr. Josip Buturac, viši arhivist i sveučilišni profesor.

Budući da Zavičajna zbirka trenutačno broji 400 svezaka knjižne građe, nema smisla dalje nabrajati znamenite osobe, već prepuštamo zainteresiranima da u našem mrežnom katalogu potraže ono što ih zanima. No, treba napomenuti da građa iz ove Zbirke ne ide van, već da se može koristiti samo za istraživački rad u prostorima Knjižnice.

Nada Kušić, prof., dipl. knjižničar

Najpopularnije knjige

Lisa Kleypas:

Božićna želja

Pavao Pavličić:

Bakrene sove

Alina Bronsky:

Posljednja ljubav babe Dunje

Weina Dai Randel:

Mjesec u palači

John Grisham:

Pravednik

Fredrik Backman:

Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao